Sijnja 42 Street Designer
Bestratingmachine Sijnja legt stenen direct in verband
Een bestratingmachine die meerdere soorten stenen van verschillend formaten WF-DF-LF-BKK-KK in verbanden kan leggen (kepper -elleboog-halfsteenverband) en ze ook nog twee zijkanten en onderkant schraap en de bovenkant borstelt daarna inverband vormeert voordat ze gelegd worden. Dat is de Sijnja 42 Street Designer van Sijnja Konstruktie. De machine kan zowel voor nieuwe bestratingen als bij herbestrating worden ingezet.
Er zijn inmiddels 14 exemplaren van deze machine in omloop, naar volle tevredenheid van de gebruikers. De machine kan alle voorkomende materialen aan, of het nu gaat omWF-DF-LF- BKK of KK stenen, beton of gebakken, grote lange formaten of kleine Waalformaat materiaal. ,,Dat is ook de grote kracht van deze machine,F sijnja en H. Sijnja, eigenaar van het bedrijf. Deze machine legt, afhankelijk van het materiaalsoort, gemiddeld honderdvijftig tot tweehonderdvijftig vierkantemeter straat per dag. Afnemers zijn stratenmakerbedrijven en aannemers. De machine is volledig gepatenteerd, inclusief het zuignapsysteem waarmee de stenen radiografisch worden opgepakt en per M² worden gelegd.

Sijnja Konstruktie
Sijnja Konstruktie is gespecialiseerd in de grof keramische industrie. Het bedrijf richt zich naast im- en export van nieuwe en gebruikte machines op levering van machineonderdelen in de keramische industrie, revisie van alle keramische machines en (de)montage van nieuw en gebruikte machines. Ook worden speciale persen voor softmudbricks geleverd, steentrommels en sorteer-pallatiseermachines, kleivoorbereidingsmachines en ovens met gas of hoge snelheid dieselbranders.
Praktijk
De machine Sijnja 42 wordt door een dieselmotor en door een hydraulische pomp aangedreven. Het apparaat is door Sijnja ontwikkeld in het noorden in nauwe samenwerking met Stramac. ,,We kwamen elkaar tegen op een beurs en Kempenaar vroeg me of we iets voor elkaar konden betekenen,’’blikt Sijnja terug. ,,De machine is ontwikkeld op basis van de ervaringen die we als bedrijf hebben opgedaan in het persen van stenen. De ontwikkeling van de machine is gebaseerd op de praktijk. Naast de Sijnja 42 hebben we meerdere types, die alle zijn gepatenteerd. Binnenkort komen we overigens uit met een machine die kan hertegelen. De machine maakt de tegels schoon, palletiseert ze en legt ze vervolgens in verband.’’
Reactie Stramac
Directeur G. Kempenaar van bestratingbedrijf Stramac in Drachten is erg tevreden over de machine van Sijnja die hij zojuist heeft aangeschaft. Hij heeft twee exemplaren van de nieuwe machine van Sijnja ingezet bij herbestratingwerkzaamheden in het Noorden van het land. ,,We voeren gebruikte klinkers in, waarna ze automatisch worden geborsteld en meteen geschikt zijn voor hergebruik. Omdat de stenen meteen in verband worden gebracht, hoeven ze niet meer met de hand te worden gelegd en dat bespaart ons enorm op arbeidskosten. Maar het grootste voordeel ligt in mijn ogen toch wel op het vlak van de arbeidsomstandigheden. Voor onze vijftien medewerkers is het uit fysiek oogpunt een stuk lichter als er met de machine van Sijnja wordt gewerkt. Omdat de machine veel sneller werkt dan gangbare systemen, wordt de organisatie binnen ons bedrijf ook anders. Houden stratenleggers en normaal gesproken om een uur of twee, drie al mee op, met het gebruik van deze machine kunnen we veel langer doorgaan. Er is dus sprake van een efficiencyvoordeel. Omdat we nu met de eerste machines van dit type werken, en in feite een voorloper zijn, wordt er vaak naar ons gekeken en is er veel vraag naar informatie.’’Stramac heeft continu leerling-stratenmakers aan het werk. ,,Belangrijk voor de continuïteit van ons bedrijf. De leerlingen krijgen een instructie in het omgaan met de machine en al snel blijkt dat ze er goed mee overweg kunne. Geen wonder, want het bestraten met de hand is verleden tijd. Alleen aan de randen moeten nog stenen met de hand worden ingevoegd. En uiteraard moeten de gebruikelijke nabewerkingen zoals trillen nog worden uitgevoerd.